Mēbeles no priedes koksnes
mannipuu

PRIEDE (Picea) – mēbeles no priedes koksnes un to kopšana


Parastā priede ir izplatīta kā Eiropā, tā arī Āzijā. Koks parasti sasniedz 40m augstumu, stumbra diametrs līdz 1,5m. Priede ir gandrīz vienīgais koks, kas aug sausos tukšaiņu mežos un lānos, kā arī purvos – viens no nedaudziem kokiem, kas aug tur, kur citi koki augt nevar.

Kā vienīgais tās augšanu ierobežojošais faktors var būt gaismas trūkums. Šādos ekstremālos apstākļos priede var augt, tāpēc ka tās sakņu sistēma sniedzas ne tikai dziļi zemē, bet arī ļoti tālu no stumbra platumā. Augstvērtīgai koksnei ir vienmērīga platuma gadskārtu gredzeni – šādi gredzeni veidojas, kad koks aug vidējas auglības sausā augsnē.

PIELIETOŠANA: priedes koksne tiek izmantota ļoti plaši. No tās tiek izgatavoti labi būvmateriāli, mēbeles, parkets un finieris.

KOPŠANA: Nelakotas un nekrāsotas mēbeles no priedes koksnes nepieciešams noslaucīt ar suku ar nelielu ūdens daudzumu. Virsma jānoslīpē ar smalku smilšpapīru, bet pēc tam uz tās jāuzklāj paredzēta priedes kokam aizsargājoša eļļa. Netīrīt ar lielu ūdens daudzumu. 1-2 reizes gadā apstrādāt ar speciālu eļļu kokam.

PRIEDES KOKSNE:

Rekomendācijas un idejas

mannipuu_1
mannipuit