Mēbeles no hevejas koksnes
soogilauakomplekt-LILY

HEVEJAS jeb KAUČUKA KOKS (RUBBERWOOD) – mēbeles no hevejas koksnes


Heveja aug tropu vai subtropu klimatā, tai ir nepieciešami 1200mm nokrišņu gadā un tā ārkārtīgi baidās no aukstuma. Aukstais laiks var katastrofāli ietekmēt visu plantāciju, jo koksne kļūst trausla un lūzt. Vislielākās hevejas plantācijas atrodas Dienvidaustrumāzijā un Amazones baseinā.

Dabā heveja var sasniegt līdz pat 30m augstumu. Plantācijās koki parasti ir īsāki, jo no tiem iegūst lateksu, dēļ kā koki aug lēnāk. Savukārt pēc 25-30 augšanas gadiem tos nozāģē, jo lateksa izstrāde ap šo laiku ievērojami samazinās. Vienīgais mērķis koku izciršanai ir mēbeļu ražošana, pēc lateksa izstrādes pabeigšanas heveja iet bojā. Plantācijā tiek stādīti jauni koki un cikls sākas no jauna.

PIELIETOŠANA: Hevejas koksne zināmā mērā tika izmantota mēbeļu ražošanā arī iepriekš, bet pēdējās desmitgadēs to izmanto aizvien vairāk. Tas padara heveju par īpaši ekoloģisku materiālu, jo koku, kas ir nocirsts pēc lateksa izstrādes pabeigšanas var izmantot mēbeļu ražošanā. Heveja ir viens no īpaši izturīgiem un nedeformējamiem koksnes materiāliem, kas mūsdienās tiek izmantots mēbeļu ražošanā. Šis koks ir izturīgāks nekā tīkkoks vai melnais riekstkoks, hevejas koksne ir pavisam nedaudz mazāk izturīga kā ozols vai bērzs.

KOPŠANA: Tīrīšanai ieteicams lietot to pašu līdzekli, kas tiek izmantots citu koksnes šķirņu tīrīšanai. Vienu reizi gadā to nepieciešams attīrīt ar vāju ziepju ūdeni, pēc tam rūpīgi nosusināt ar tīru drānu. Šim koksnes veidam ārkārtīgi bīstams ir sastāvējies ūdens, kas bojā izstrādājuma virsmu. Heveju var nedaudz pārklāt ar mēbeļu vasku, bet šajā gadījumā ir nepieciešams periodiski attīrīt virsmu ar līdzekli, kas noņem vasku, jo tas uzsūc netīrumus un ar laiku sāk dzeltēt. Mēbeles no hevejas ir jāsaudzē no pārmērīga sausuma un karstuma; tai par labu nenāks arī tieši saules stari.

HEVEJAS jeb KAUČUKA KOKS:

 

Rekomendācijas un idejas

kummipuu
Kummipuidust-moobel