Mēbeles no mango koksnes
mangopuud

MANGO KOKS (Mangifera) – mēbeles no mango koksnes

Mango koka izcelsmes vieta ir tropu Dienvidāzija un Indija. Augs izaug diezgan garš – dabā tā augstums sasniedz 30-40m, tā stumbra diametrs ir 1–1,2m, bet mūža garums – līdz 100 un vairāk gadiem. Eksistē vairāk nekā 70 tā sugas.

Indijā mango koks tika kultivēts jau vairāk nekā pirms 4000 gadiem, importējot to uz Indoķīnu, Indonēziju, Ķīnu, Ēģipti un citām Āfrikas valstīm. Dienvidameriku mango koka audzēšana sasniedza 18. gadsimtā, bet Ziemeļameriku un Austrāliju – 19. gadsimtā. Mūsdienās vislielākie mango koka ražotāji ir Indija, un tai seko Brazīlija, Pakistāna un Meksika.

PIELIETOŠANA: mēbeles, mūzikas instrumenti, finierskaida, finieris, grīdas.

Mango ir viegli audzēt, tas ir viens no labākajiem materiāliem, kas paredzēts mēbeļu izgatavošanai, to ir viegli apstrādāt. Tā koksnei ir unikāls raksts un interesanti toņi: no zeltaini brūna līdz tumši brūnam, arī dzeltenīgi-rozīgi-melnas nokrāsas. Mango aug ātrāk nekā ozols un tīkkoks. Mango koksne ir izturīga un labi der krēslu, skapju un gultu izgatavošanai.

KOPŠANA: tīriet mēbeles ar mīkstu, viegli samitrinātu drānu. Sastāvējies ūdens un citas šķidras vielas bojā izstrādājuma virsmu; samirkušas virsmas ir nepieciešams ātri nosusināt ar sausu drānu. Mango koka mēbeles ir jāsargā no pārlieku liela sausuma un karstuma; tām nenāks par labu arī tieši saules stari.

MANGO KOKS:

 

Rekomendācijas un idejas

mangopuu
mangopuit